Zij aan Zij Broekhuizen (LB)

Lezing over Diabetes

Diabetes is een chronische ziekte, waarvan er verschillende soorten zijn. Je hebt type 1, type 2 wat het meeste voorkomt, zwangerschap diabetes en neonatale diabetes wat al bij heel jonge kinderen voorkomt en wat een genetische vorm van diabetes is. Bij mensen met Diabetes type 2 is de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog, b.v. doordat de alvleesklier te weinig insuline maakt, we spreken dan van een hyper, deze is goed te behandelen door toediening van insuline. Echter, wanneer de insulinedosering te hoog is, loop je kans op een hypo, dan is de bloedglucosespiegel te laag.
Kenmerken van een hyper zijn o.a. veel plassen, dorst en vermoeidheid. Kenmerken van een hypo zijn transpireren, onduidelijk praten, wazig zien en een slap gevoel.
Heel belangrijk bij mensen met diabetes, gezonde voeding, dagelijkse lichaamsbeweging, regelmaat en juist gebruik van medicijnen.
In Nederland zijn er 830.000 mensen met diabetes, waarvan 90% met type 2. Helaas bestaat er nog geen genezing voor diabetes, maar er wordt veel onderzoek naar gedaan, dus misschien wel in de toekomst.