Zij aan Zij Broekhuizen (LB)

Graanbranderij de IJsvogel.


Met een kleiner groepje mensen vertrokken we naar Arcen, waar we voor de rondleiding werden verwacht.
Er sloten zich nog 6 andere mensen bij ons aan en de rondleiding kon beginnen. We kregen te zien waar nog ongeveer 2 keer per maand het meel werd gemalen, b.v. om er speldbrood van te bakken voor eigen gebruik en tevens ook te koop bij de plaatselijke bakker.
Op de zogenaamde kruiden zolder, waar verschillende dranken in de houten vaten lagen, konden we allerlei flessen door de reuk proberen te raden wat het was, hadden we er 7 goed dan kregen we een fles likeur cadeau.
Nou dat viel niet mee!! We kregen te horen hoe ze alcohol stookte om er alcoholische dranken (likeur) van te maken, een heel uitgebreid assortiment stond er. Maar het lekkerste was natuurlijk het proeven ervan en er werd ook menig likeurtje mee naar huis genomen vanaf de IJsvogel, die zijn naam ontleent aan het mooie kleurrijke vogeltje, die er vaker werd waargenomen.



Uitleg over het malen van het graan


De opslagketels



Het ruiken kan beginnen


Het destileer proces in volle gang



Ruim voldoende Likeur te kiezen



En te proeven