Zij aan Zij Broekhuizen (LB)

Excursie naar champignonbedrijf

We werden door Wilma ontvangen, met koffie /
thee en na wat gekletst te hebben, werd ons door Jos in het kort verteld hoe ze van een klein oud bedrijfje zijn gegroeid naar wat ze nu hebben, een prachtig nieuw bedrijf, waar de hele oogst bijna helemaal machinaal wordt gedaan. Op een filmpje kregen we al het een en ander te zien hoe alles in z’n werk gaat. Daarna, omdat we met zo’n grote groep waren, werden we in twee gedeeld een groep ging met Jos en de ander met Wilma mee en konden we in verschillende cellen kijken hoe het groeiproces verloopt. Er worden 2 “vluchten” geoogst en daarna worden de cellen weer leeg gehaald en gestoomd, dit om te voorkomen dat er ziektes in komen (b.v. door invloed van vliegen of muggen) en om zo’n optimaal aantal kilo’s per vierkante meter eruit te halen. Alle champignons gaan als ze zijn gesneden via een band naar voren en daar worden er dan nog wat “zandvoetjes” uit geraapt, alvorens ze in de kratten belanden. Deze worden weer op pallets gestapeld, gebonden en gaan ze de vrachtwagen op naar Lutéce. De dagen dat er wordt geoogst, zijn lange dagen, want na het hele proces moet weer alles worden schoon gemaakt. Na de rondleiding in de cellen, kregen we nog een drankje en enkele heerlijke champignonhapjes die door Wilma waren gemaakt en bij het naar huis gaan nog een paar ingemaakte blikjes champignons, zodat we thuis konden proeven hoe ze smaken als ze zijn verwerkt. Al met al een leerzame en gezellige avond, dus Jos en Wilma, hartelijk bedankt hiervoor.