Zij aan Zij Broekhuizen (LB)

Lezing over Borstkanker

Twee verpleegkundigen Monique en Marjo kwamen ons uitleggen wat hun werk inhoudt, en ons wegwijs maken over de te volgen procedure en behandeling, na de diagnose borstkanker.
Alle zieken huizen hebben verpleegkundige in dienst die zich hebben gespecialiseerd in het begeleiden van borstkanker patiënten. De mama care verpleegkundige M.C.V.
Jaarlijks wordt er bij ongeveer 13000 vrouwen de diagnose borstkanker geconstateerd, vaak komen deze vrouwen er bij toeval achter, een klein percentage komt er bij de screening uit.Er is in de loop der jaren veel verbeterd bij de behandeling en de nazorg.De chirurg en de radioloog bepalen samen met je wat voor operatie men gaat uitvoeren en of er nog bestaalt moet worden en of er nog een chemo kuur nodig is.Bij een kleine tumor kan men kiezen voor een borst besparende operatie, maar bij een grote en of meerdere tumoren wordt het een borstamputatie, dit is voor veel vrouwen een ingrijpende ervaring.Doordat er nu veel uitstekende plastische chirurgen zijn kiezen bijna alle vrouwen voor een borst reconstructie. Tijdens dit zware traject kan men met alle vragen en problemen terecht bij de mamaCare verpleegkundige. Dit ervaart iedereen als een grote steun, en komt men niet voor vervelende verrassingen te staan.
Yvonne een ervarings deskundige kwam ons vertellen hoe zij deze hele periode beleeft en doorstaan had. Dit was een indringend verhaal, en dat ze door steun van het team en thuisfront deze zware periode heeft kunnen volbrengen. Zij is nu ruim 4 jaar geleden geopereerd en voelt zich nu erg goed. Tijdens de revalidatie periode heeft ze deelgenomen aan een project wat men Herstel en Balans noemt, dat gericht is op het verminderen van en het leren omgaan met rest klachten, zoals vermoeidheid, pijn, angst en neerslachtigheid. Het zijn allemaal lotgenoten en kan men bij elkaar zijn of haar verhaal kwijt en werken aan lichamelijk herstel d.m.v. een stevig fitness programma.Het was een leerzame avond.