Zij aan Zij Broekhuizen (LB)

Excursie op melkveebedrijf Cuijpers.

Ons begin van het verenigings jaar werd gestart op het bedrijf van de Fam. Cuijpers waar we een rondleiding kregen naar aanleiding van hun pas gerenoveerde en vernieuwde bedrijf.Zoon Erik heeft een geheel nieuwe stal gebouwd om zo een modern bedrijf op te starten klaar voor deze moderne tijd. Vader en zoon waren aan het melken en konden we met eigen ogen zien hoe het melken tegenwoordig gedaan wordt. Zoals we hebben kunnen zien op T.V. bij Boer zoekt vrouw. Binnen enkele jaren willen ze een moderne melkrobot realiseren, zodat Erik het melken alleen voor zijn rekening kan nemen en zijn koeien stapel nog wat kan uitbreiden.
We kregen uitleg over wat er zoal bij komt kijken om de gezondheid van de dieren te waarborgen en hiermee samen hangend de kwaliteit van de melk. Ze lieten ons ook zien wat een koe zoal te eten krijgt, en welk een grote hoeveelheid aan water ze nodig hebben. De koeien kunnen vrij rondlopen en als ze er behoefte aan hebben kunnen ze langs een grote borstel lopen om zich een fijne borstelbeurt te geven.
Kalveren van ongeveer een week oud worden met leeftijd genoten bij elkaar gezet in een heerlijk groot hok met stro en kunnen hierdoor naar hartenlust rond rennen en samen wat spelen.
Pas geboren kalveren krijgen de eerste dagen melk van de moederkoe biest in vakjargon,
en verblijven dan nog ieder in een eigen hok. Hierna krijgen ze poedermelk aangemaakt in een machine met precies uitgebalanceerde voedingsstoffen voor een gezonde groei.
Mannetjes kalveren worden na 14 dagen verkocht aan een kalvermesterei.

Jonge dieren van ongeveer een jaar mogen naar buiten in de wei, tot ze hun eerste kalf krijgen.
Na afloop kregen we de gelegenheid om zelf de melk uit de tank te proeven, de melk wordt op 4 graden afgekoeld. Ook konden we andere melkproducten proeven. Dit was een fijne afsluiting van een interessante en gemoedelijke rondleiding.
We danken de Fam. Cuijpers voor deze gastvrije ontvangt.