Leopold van Rooijen


Pastoor Leopold van Rooyen
Leopold Augustinus van Rooyen is op 19 april 1917 in Ysselstein geboren in een gezin van acht kinderen.
Na zijn studies in Tilburg, Haelen, Roosendaal en Engeland werd hij op 12 juni 1942 tot priester gewijd.
In de oorlogsjaren was hij werkzaam in Tilburg en op het oude Vrijland, waarbij hij tevens kapelaan was in Haaksbergen.
In 1947 ontving hij zijn benoeming tot missionaris voor Borneo. 45 jaar lang gaf hij zijn beste krachten aan de Ibans, de Melanau’s en Bidayu. Hij sprak vele inheemse talen. Begin jaren zeventig stichtte hij een missie in Bunan Gega, waar hij tot 1993 werkte.

Hij werd in 1993, één dag voor zijn 76e verjaardag, bij toeval nog pastoor van Broekhuizenvorst. Toen hij terugkwam uit Borneo, logeerde hij bij familie in Venray.
Vlak voordat hij zou vertrekken naar zijn volgende parochie in Nieuw-Zeeland bracht hij een bezoek aan Broekhuizenvorst. Daar hoorde hij dat het dorp al vijf jaar zonder pastoor zat. Hierop stelde hij zich beschikbaar en zegde de reis naar Nieuw-Zeeland af.
Van Rooyen was bijzonder geliefd in Broekhuizenvorst. Men heeft hem leren kennen als een toegewijde, communicatieve en aimabele man, die stond voor zijn zaak. Met een enorm enthousiasme wist hij velen te inspireren.
In 2002 werd als eerbetoon een pad naar hem vernoemd: het Pastoor Leopold van Rooyen Pad.
Van Rooyen bleef tot 2002 pastoor van de parochie. In dat jaar vierde hij ook zijn zestigjarig priesterjubileum. Daarna ging hij naar het kloosterverzorgingshuis Missiehuis Vrijland in Oosterbeek, waar hij op 2 januari 2008 op negentigjarige leeftijd is overleden. Hij is daar op het kloosterkerkhof begraven.

Bronnen: De Limburger 4 januari 2008 en kerkbestuur H. Naam Jezus Broekhuizenvorst